← Return

Munkagépek biztonságos használata a rendezvényszervezés világában

A munkagépek a legtöbb ember számára nagy, nehéz járműveket jelentenek, melyekkel óriási magasságokba emelnek épületszerkezeti elemeket, egy pláza karácsonyi dekorációját feszítik ki biztonságosan a fejünk fölé, vagy kijavítják a viharban leszakadt villanyvezetékeket. A munkagépek azonban nemcsak az infrastruktúra kiépítésében nyújtanak támogatást. Egy profi rendezvény megszervezésekor is számíthatunk rájuk, legyen szó világításról, audiovizuális és médiatechnika kiépítéséről vagy a színpadi elemek felépítéséről.

A munkagépek a legtöbb ember számára nagy, nehéz járműveket jelentenek, melyekkel óriási magasságokba emelnek épületszerkezeti elemeket, egy pláza karácsonyi dekorációját feszítik ki biztonságosan a fejünk fölé, vagy kijavítják a viharban leszakadt villanyvezetékeket. A munkagépek azonban nemcsak az infrastruktúra kiépítésében nyújtanak támogatást. Egy profi rendezvény megszervezésekor is számíthatunk rájuk, legyen szó világításról, audiovizuális és médiatechnika kiépítéséről vagy a színpadi elemek felépítéséről.

Hogyan támogatják a munkagépek egy rendezvény színpad- és látványtechnikai kivitelezését?

A színpad- és látványtechnika négyféle területet fed le, ami lényegében négy különböző műszaki terület hétköznapjaiba enged betekintést:

 1. A színpadtechnika a mozgatható tárgyak, a színpadi gépészet, az emelőberendezések, csörlők, kinematikus tárgyak és az animatronika összességét jelenti.
 2. A látványtechnika a színpadi világítást, a fényeffektusokat, a csarnokvilágítást, valamint az épületvilágítást fedi le.
 3. Az egyedi alkalmazások közé sorolhatók például a hang- és videó művészeti alkotások műszaki támogatása, a színpadi ügyelő asztal kezelése, az interaktív elemek vagy a víz-effektusok felügyelete és műszaki támogatása.
 4. Az épületautomatizálás pedig magát az épület műszaki és informatikai kezelését, felügyeletét jelenti.

Az, hogy mindennek megvalósításához milyen munkagépek például targonca, homlokvillás teleszkópos emelő, ollós emelő, személyemelő bevonására van szükség, nagyrészt a rendezvény helyszíne – beltéri, szabadtéri – befolyásolja, valamint az, hogy milyen jellegű, anyagösszetételű, méretű színpadi- és látványtechnikai elemeket kell felépíteni, majd lebontani.

A munkavégzést felügyelő teamnek tehát tisztában kell lennie nemcsak a rendezvényszervezés projektmenedzsmentjével, de a bérelt munkagépek biztonságos működtetésének alapelveivel is, melyhez érdemes szakértő, helyszíni tanácsadó segítségét igénybe venni.

Az emelőberendezés egyben munkaeszköz is

Amikor rendezvényt készítünk elő, nemcsak a székek és asztalok számát, a cateringet, az előadók fellépti díját szervezzük le, de azt is, hogy a színpad- és a látványtechnikai berendezések mozgatását végző munkagépet hozzáértő, szakképzett személy kezelje. 

A berendezések és a munkagépek – targoncák, homlokrakodók, személy és teheremelők, szerelőállványok - helytelen kiválasztása, a személyzet elégtelen képessége azt eredményezheti, hogy:

 • A színpad látványelemeit nem sikerül biztonságosan telepíteni, rögzíteni, 
 • Azok leesnek, leszakadnak, vagy akár maga a színpad felborul és az anyagi káron felül súlyos személyi sérüléseket okoznak. 

A hangszórók, a világítótestek akár 500 kg súlyúak is lehetnek, és gyakran 6-10 méteres magasságban felfüggesztve szolgálják a showt.

A talajszerkezet és az időjárás ellenőrzése

Szabadtéri rendezvény esetén a helyszíni talajviszonyokat – lejtés és szerkezet - és az időjárást is figyelembe kell venni a munkagépek kiválasztásakor, hiszen:

 • A talaj minden építmény alapja, ha annak szerkezete alkalmatlan az építmény megtartására, a katasztrófa borítékolható.
  • Számos szabadalmaztatott rendszer áll rendelkezésre a kültéri rendezvények lebonyolítására. 
  • Ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy a függőleges rácsos elemek ellenálljanak a szélterhelés hatásainak. 
  • A legtöbb ilyen rendszerben megfelelő méretű és elég stabil az alap, hogy borulás nélkül kiállja a szélnyomást. 
  • Ezek a speciális szerkezetek tehát az alapterületre támaszkodnak, nem pedig a szerkezetre függesztve..
 • Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a szerkezet a tervező és/vagy a gyártó utasításainak megfelelően készült el.
 • A színpadi elemek építése és a bontása során szükségessé válhat a kitalpalás, de ez is csak akkor valósítható meg, ha például a lejtőn kitalpalt munkagépet nem mossa alá a heves eső.
 • A munkagépnek képesnek kell akadálytalanul  közlekednie, amit akadályozhat a talajszerkezet – például szárazon süpped, törmelékes, nedvesen beragadnak a kerekek vagy a lánctalp

Elég, ha a rossz emlékű 2006-os augusztusi tűzijátékot felidézzük, amikor a viharos erejű szélnek kitett, ám rosszul/hiányosan rögzített felépítmények részben, vagy teljesen összeomlottak. Éppen ezért, a színpad tervezésekor számolni kell az időjárási tényezőkkel is, a meteorológia esetenkénti pontatlansága miatt erős ráhagyással akár. Inkább legyen többszörösen biztosítva egy tartószerkezet, minthogy felboruljon.

Milyen előkészületeket igényel a szélterhelés?

A munkagépek használatának megtervezésekor ügyelni kell arra, hogy a logisztika lefedje nemcsak a színpadi és látványelemek biztonságos telepítését, használatát és eltávolítását, de azt is, hogy maga a munkagép mekkora szélterhelés esetén használható biztonságosan.

 • A munkagépet működtető személyzetnek nemcsak hozzáértőnek kell lenni, de a megfelelő erőforrásokkal is rendelkezni kell, azaz, szükség esetén legyen helyettesítés, és karbantartó személyzet is a rendezvény helyszínén.
 • A szélterhelés miatt a teher súlyánál nagyobb kapacitású emelőberendezésre lehet szükség a kivitelezéskor.
 • Ha tudjuk, hogy a felépítmény érzékeny a szélre, az időjárást folyamatosan figyelni kell, kedvezőtlen időjárási viszonyok között ismerni kell a vészhelyzeti protokollt.
 • Ha nincsenek ilyen intézkedések, a torony (felépítmény+munkagép) körül a magasság másfélszeresének megfelelő körben biztonsági zónát kell kialakítani.(Ha a szélterhelés meghaladja a felépítmény és a munkagép paramétereit, az összeomlás veszélye valós kockázatot jelent.)
 • Mivel a beltéri munkagépeket nem a szélterhelés figyelembevételével tervezték, tilos azokat kültéren használni, főként, mert a hátra vagy oldalra fordulás már minimális terhelés mellett is valószínű.

A nyilvánosság kizárása

A rendezvény helyszínét már az előkészületek alatt el kell választani a nyilvánosságtól:

 • Megfelelő intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy illetéktelen személyek bármilyen emelőgéphez, csörlő- vagy fékmechanizmushoz hozzáférjenek,
 • Vagy a felépítményre felmászhassanak.
 • Főleg a kíváncsi gyerekek és az állatok vannak veszélyben, hiszen ők olyan réseken is átférnek, ahol a felnőttek nem.
 • A rendezvény helyszínén éppen ezért szükséges az állandó felügyelet.

 

A rendezvények szempontjából az a kiemelten fontos, hogy nem csak a rendezvény, alatt, hanem előtte és utána is biztonságban tudhassuk a látogatókat, ott dolgozókat.