← Return

Az elektromos oszlopos munkaállvány előnyei

Az oszlopos munkaállvány könnyen használható vertikális munkaplatform, melyet szűk folyosókon és zsúfolt üzemi környezetben való működésre terveztek. Az emelés, oldalirányú kinyúlás és a manőverezhetőség kreatív és praktikus kombinációjával a fej feletti karbantartási munkák elvégzéséhez szükséges biztonságos megoldást kínálják.

Milyen iparágakban vethető be az oszlopos munkaállvány?

Az építkezés, a logisztika, a létesítménykezelés összetett igényeket vet fel, különösen, ha már üzemi használatban lévő területeken van szükség karbantartásra, átépítésre, szerkezeti elemek, panelek cseréjére. A meglévő infrastruktúra megakadályozhatja a hozzáférést a beavatkozást igénylő munkaterülethez. Nem minden emelőgép ad praktikus megoldást, még akkor sem, ha kifejezetten fej feletti munkára tervezték őket, és/vagy a belmagassághoz méretezett vertikális kinyúlással rendelkeznek.

 

A nagy forgalmú munkakörnyezetekben dolgozók mindenkor kihívásokat állítanak az emelőgépek biztonságos működtetése elé. A munkakörülmények arra kényszerítik a gépkezelőket, hogy óvatosan mozogjanak, mindeközben ugyanakkor produktívak is maradjanak, és a folyamatban lévő gyártást, termelést, ne hátráltassák, akadályozzák. Minderre nyújt megoldást az oszlopos munkaállvány.

A kompakt szerkezet széles körű alkalmazást tesz lehetővé:

 • Raktárakban, 
 • Nagy- és kiskereskedelmi környezetben, 
 • Polgári létesítményekben,
 • Rendezvényépítés során,
 • Szerelőműhelyekben, akár repülőgép-hangárokban és szárazdokkokban is,
 • Egyéb olyan helyzetekben, ahol az építés, gyártás támogatása, valamint a karbantartás, szervizelés a munkavégzés fókusza.

Hogyan támogatja az oszlopos munkaállvány a munkavégzést?

 1. A szerkezete könnyű, de masszív alumínium ötvözetből készült, ami stabil és biztonságos alapot nyújt a magasban végzett munkához. A súlypontja hátul van, ami ellensúlyt biztosít az emelt tömeg számára, de éppen ezért a szakértő gépkezelés hiánya okozhat problémát.
 2. Kis mérete, keskeny nyomtávja és kis súlya hordozhatóságot és könnyű tárolást tesz lehetővé. Használaton kívül a vertikális munkaállvány a minimális méretére visszahúzható, ezért tároláskor vagy használaton kívül, nagyon kicsi alapterületet igényel, kifejezetten helytakarékos modell.
 3. Olyan akadályok megkerülése, áthidalása válik elérhetővé általa, amit egy elektromos ollós szerelő munkaállvánnyal nem tudunk megoldani.
 4. Kiválóan helyettesítheti a hagyományosan használt lépcsőzést, valamint a létrákat és hordozható emelvényeket, helyszínen épített állványzatokat.

Emelő mobil platformként ennek a típusnak vannak bizonyos előnyei, amelyeket más felvonók nem képesek biztosítani, például:

 • Az ollós emelőkhöz hasonlóan az oszlopos munkaállványok is többlépcsős gémet használnak, ugyanakkor kisebb helyigényű, mint az ollós emelő, valamint magasabbra nyúlik és nagyobb teherbírású, mint a személyemelő.
 • Magasban lévő, egyéb emelőgéppel egyáltalán nem, vagy nem biztonságosan elérhető munkaterület.
 • Szűk, vagy korlátozott hozzáférésű munkaterület,
 • Nagyfokú mobilitást és precíz manőverezést igényelő munkavégzés, beleértve a levegőben történő elfordulást és pozícióváltást.
 • Csak egy fő kezelőszemélyzet figyelmét, szakértelmét igényli.
 • Befér a szabványos ajtónyílásokon, közlekedhetünk vele szűk fixált állványok, lépcsősorok, oszlopok között vagy más, az épített infrastruktúra által akadályoztatott helyeken.

Az oszlopos munkaállvány integrálása más berendezésekkel

Az üzemeltetés vezetők gondosan megtervezhetik az emelőgépek nyomvonalát, hogy a lehető legjobban kihasználják a helyet, és hogy ezzel is támogassák a gépek kezelőit a hatékony működtetésben.

Beltéren

Amikor karbantartási igények merülnek fel olyan területeken, ahol nagy a forgalom más emelőgépek, vagy akadályozottság áll fenn egyéb, a termelés, gyártás feladatát ellátó berendezések miatt, az oszlopos munkaállvány kis helyigénye a munkaterület optimális helykihasználásában támogatja a tervezés és kivitelezés folyamatát.

Kültéren

Ha az oszlopos munkaállvány egy létesítmény külső falai közelében vagy az építkezésen a külterületen dolgozik, a kis helyigénye lehetővé teszi más ipari berendezések, robosztus emelő- rakodó és egyéb munkagépek optimális működését és hatékonyságát.

Oszlopos munkaállvány használata nyilvános helyeken

A gyalogos és járműközelkedés elől el nem zárt területeken is szükséges az építés és karbantartás. Az óvintézkedések a nem létesítményi személyzet biztonságát is óvják. Az oszlopos munkaállvány olyan funkciókkal van felszerelve, amelyek a kezelő és a járókelők védelmét is szolgálja.

Ilyen például:

 • A visszagurulásgátlás és az emelésreteszelés meredek lejtőn való munkavégzéskor.
 • A szabványos kátyúvédők és a csökkentett menetsebesség emelt állapotban szintén fokozza a kezelők és a járókelők védelmét a magasban végzett munka során.

A tisztatér

Az elektromos oszlopos munkaállvány különleges igényű munkaterületeken is alkalmazható, ilyen például a tisztatér.

 • A tisztatér szigorúan ellenőrzött környezet, amelyben mesterségesen tartják alacsonyan a levegőben szálló részecskék szintjét (mikrobák, aeroszol részecskék, vegyi gőzök, vagy por).
 • A tisztatereket gyakran használják a gyártásban, a tudományos kutatásban, a repülőgépiparban, az elektronikában és olyan iparágakban, amelyek gyártási folyamatát és a produktum biztonságát, majdani használhatóságát a részecskék és szennyeződések befolyásolhatják, veszélyeztethetik.